Fin og god dialog

Det nye NAV-bygget i Namsos er det første bygget mellom Verdal og Brønnøysund som er miljøsertifisert gjennom BREEAM-NOR. Det er også det mest tekniske næringsbygget i Trøndelag, noe byggherren Credo Eiendom er svært fornøyd med.

BREEAM-NOR er i dag Norges mest brukte miljøsertifisering for nybygg og større rehabiliteringer, og bærekraft er stadig mer sentralt i byggeprosjekter over hele landet.

Stiller krav

Når bygget bygges etter BREEAM-NOR, viser det at prosjektet har kvaliteter ut over byggeforskriftenes minstekrav og har tatt hensyn til verdier som samfunnet er opptatt av.

Miljøsertifiseringen stiller krav til godt inneklima, lys og lydforhold, giftfrie materialer og andre helsefremmede tiltak som gjør bygget godt å være i.

Fem nivåer

Et bygg kan sertifiseres på fem nivåer: Pass, Good, Very Good, Excellent og Outstanding. For hvert nivå øker bærekraftsnivået i bygget. NAV-bygget kommer inn under kategorien Very Good, og har energiklasse B.

Dokumentasjon

Under sertifiseringen må entreprenøren fremvise dokumentasjon innenfor;

  • ledelse
  • helse- og innemiljø
  • energi-forbruk
  • transport
  • vann
  • materialvalg
  • avfall
  • arealbruk og økologi
  • forurensning

I hver kategori er det emner med kriterier, eller tiltak man kan gjøre for å redusere miljøpåvirkningen fra bygget. Jo flere tiltak prosjektet gjør, jo mer poeng får man og jo høyere sertifiseringsnivå oppnår bygget.

– Det er veldig morsomt for oss som totalentreprenør å være først ute i området med en slik sertifisering. Det er en milepæl for oss i GL-bygg, men også bra at Credo Eiendom løfter bygget til en slik klassifisering, det beviser seriøsiteten til utbygger, mener prosjektleder Stig Olav Barlien.

 

Godt samarbeid

Credo Eiendom er byggherre for bygget, og de er strålende fornøyd med både fremdrift, dialog og samarbeidet med GL-Bygg.

– Vi er veldig fornøyde med både resultatet og hele byggeprosessen. Det tok kun ett år fra vi startet prosjektet til bygget sto ferdig. Det er takket være GL-Bygg. Vi har hatt en god og fin dialog og ting har gått veldig greit for seg, sier Sten Anders Øien i Credo Eiendom.

Det er kun blitt brukt lokale entreprenører på dette prosjektet.

– Dette er jo også Trøndelags mest tekniske næringsbygg pr. dags dato. Det er slik at hele bygget styrer seg mer eller mindre selv. Luftanlegg, temperatur og lysstyrke styres etter hvor mange personer som er inne i bygget og hvor lyst det er ute. Dette registrerer bygget selv. Her har de tekniske fagene gjort en veldig god jobb, mener Øien.

Den tekniske biten spiller også inn på sertifiseringen i henhold til BREEAM – NOR.

Lokalt fokus

Det nye bygget like ved politistasjonen i Namsos ruver tre etasjer over bakken, og er totalt på 1.600 kvadratmeter. Det er bygd med betongelementer fra Overhalla Betongbygg, og GL-Bygg har hatt fokus på bruk av lokale tjenester i hele byggeprosessen.

Det er kun blitt brukt lokale entreprenører på prosjektet. Det at vi har tilført entreprenørene kunnskap om BREEAM-sertifisering, skal gjøre oss mere konkurransedyktig når neste prosjekt dukker opp.

Del:

Kontaktinformasjon

GL-Bygg AS
Overhallsvegen 2146
7863 Overhalla

Tlf: 74 28 08 80
E-post: firmapost@gl-bygg.no